|

Nyheter från HRF – Husvagnsbranschens Riksförbund

Bengt i Örkelljunga är första verkstaden som är certifierad för husvagnar och husbilar, Daniel Fasth i verkstaden håller på med en större reparation.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tillsammans med Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) tagit fram en certifiering för husbils- och husvagnsverkstäder. Utgångspunkten är en certifiering för bilverkstäder som infördes 2017. Nu är det alltså husbils- och husvagnsverkstädernas tur.

Det finns många fördelar med att bli certifierad. Dels är det förstås en kvalitetsstämpel som ger en trygghet för kunderna. Men för verkstaden innebär också en certifiering att man är väl rustad inför alla typer av myndighetskontroller. Företag som inte har koll på vilka lagkrav som gäller, kan drabbas av straffavgifter på flera hundratusen vid en revision.

– I det första skedet handlar det om att se till att tvingande lagstiftning, till exempel sådant som rör arbetsmiljö, skyddsronder, kemikalier, datasäkerhet och arbetsgivaransvar efterlevs, berättar Bo Ericsson, vd på SFVF.

Samtidigt har ett antal olika myndigheter, såsom Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen börjat samverka för att motverka osund konkurrens, till exempel svart arbetskraft, fusk med a-kassa och socialförsäkringar.

– Visst förekommer det en del medvetet fusk, men jag är övertygad om att de flesta brister som finns beror på okunskap eller tidsbrist, säger Bo Ericsson.

2020 tas nästa steg. Då inkluderas miljö- och kvalitetsledningssystemen i certifieringskraven. Då tillkommer även kontroller av varje mekaniker, såväl interna som externa.

För att komma igång med processen att bli certifierad gör man först en inventering, baserad på de underlag som SFVF skickar ut.

– Behöver man hjälp för att komma vidare sedan går det bra att kontakta SFVF eller HRF, säger Bo Ericsson.

Certifieringen kommer att vara obligatorisk för medlemskap i HRF.

Bengt-Åke Bengtsson som är vd för husbils- och husvagnsföretaget Bengts i Örkelljunga ser mycket positivt på certifieringen.

– Branschen har varit stadigt uppgående i tio år nu, vilket har lockat många aktörer. En certifiering gynnar alla som är seriösa i branschen och ger mer trygghet i våra verkstäder, säger han.

Dessutom gick det både snabbare och smidigare än han hade förväntat sig med processen att bli certifierad och vid intervjutillfället i januari är de i princip redan klara.

Artikeln är hämtad från: http://husvagnsbranschen.se

Skicka meddelande


Försäljningen

0435-555 00

Nyhetsbrev


Skicka meddelande


Henrik Eberlund

Säljare

0435-555 00

Skicka meddelande


Alexander Svensson

Försäljningsansvarig

0435-555 00