|

Äkta kärlek rostar aldrig – nu återvänder husvagnarna till Örkelljunga

Husbilsföretaget utmed E4:an passeras av tusentals fordon varje vecka där det ligger i norra Skåne, nära angränsande till Halland och Småland. Är du en av dem som brukar köra förbi har du säkert lagt märke till de nya lokalerna som poppat upp på höjden bakom företaget. ”De senaste åren har vår anläggning vuxit från 8 000 kvadratmeter till 12 000 kvadratmeter”, säger Bengt-Åke Bengtsson, VD för Bengt i Örkelljunga. Han berättar stolt att nybygget bland annat ska inrymma en helt ny husvagn- och tältavdelning. ”Det känns både nostalgiskt och framåtblickande”, säger Bengt-Åke som ser fram emot den stora öppningen lördagen den 2a april.

Bengt i Örkelljunga är ett av Sveriges största och äldsta företag i branschen för fritidsfordon. Det grundades av Bengt och Britta Bengtsson år 1966 och ägs idag av syskonen Britt-Marie, Bengt-Åke och Christina.

Christina, som är yngst i syskonskaran, kommer ihåg det glada 70-talet när hon och syskonen växte upp bland husvagnarna. ”Vi hade mycket roligt som barn. Jag kommer ihåg en gammal Opio som vi fick ha som lekstuga. Vi gjorde om den och målade den. Den blev så fin att pappa sålde den”, säger Christina och skrattar åt minnet. ”Då försvann vår lekstuga. Men det var så det var att bo på en gård full av husvagnar.”

Britt-Marie, som är äldst i syskonskaran har andra minnen från 70-talet. ”Mellan 1971 och 1981 utvecklade och tillverkade vi vårt egna husvagns-märke Sveland. Märkesnamnet var en blandning av Sverige och England eftersom den var designad här och producerad i Hull i England. Under samma tid var vi generalagenter för det tyska märket Tabbert. Man kan verkligen säga att husvagnarna legat oss varmt om hjärtat i väldigt många år.”

Husvagnsförsäljningen var företagets huvudsakliga verksamhet fram till mitten på 80-talet då de tre syskonen övertog ledningen av företaget. Ungefär samtidigt blev husbilarna alltmer populära och fokuset gled snabbt från husvagnar till husbilar.

”Sedan 1987 har vi fokuserat på husbilar men nu har det blivit dags att åter bredda utbudet. Nu gör vi en storsatsning på husvagnar och tält i vår bästa lokal med utsikt över grönskan kring Skåneporten. Vi kommer ha nya husvagnar av fyra olika märken och därtill flera begagnade husvagnar. Om husvagnskunderna ska komma till oss tror vi de förväntar sig ett ordentligt utbud”, säger Bengt-Åke.

En annan rolig nyhet i produktutbudet är tälten. Att erbjuda förtält till husvagnarna är en självklarhet men Bengt i Örkelljunga har valt att gå ett steg längre.

”När vi besökte Fordon- och Fritidsmässan i Düsseldorf förstod vi hur stort det är med tält i Tyskland. Det finns så många spännande varianter och finesser som knappt finns här i Sverige. Vi tror de kan locka en yngre målgrupp. Det är allt från taktält att fästa ovanpå bilen till uppfällbara tält som dras bakom bilen på ett litet släp”, säger Paul Stål, projektledare för uppstarten av den nya avdelningen.

”De tält vi fokuserar på är inte som vanliga tält utan närbesläktade med fritidsfordon. Vi tror många kommer uppskatta att vi tar detta sortiment till Sverige och ger kunder möjlighet att klämma och känna på produkterna.”

Tredje generationen i ägarfamiljen befinner sig i 30-års åldern och mycket nyfikna på de alternativ till fritidsfordon företaget snart kommer börja sälja. ”Jag har flera vänner som älskar friluftsliv men som inte har plats för en husbil eller husvagn i sina liv just nu. Till dem känns det roligt att kunna erbjuda dessa produkter. Vi kommer också sälja insatsmoduler till skåpbilar för den som känner sig inspirerad av vanlife-trenden”, säger Alexander Svensson, barnbarn till Bengt och Britta och försäljningschef på Bengt i Örkelljunga.

”Vi vill att Örkelljunga ska vara ett centrum för fritidsfordon och friluftsliv i Sverige”, säger Bengt-Åke. ”Som ett Ullared som man bara måste besöka. Denna expansion är ett steg i den riktningen. Vi hoppas att resenärer från hela Sverige besöker oss när de passerar förbi på E4:an på väg mot varmare breddgrader. Här ska finnas något spännande att titta på för alla.”Skicka meddelande


Försäljningen

0435-555 00

Nyhetsbrev


Skicka meddelande


Henrik Eberlund

Säljare

0435-555 00

Skicka meddelande


Alexander Svensson

Försäljningsansvarig

0435-555 00